Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?
Odpověď
Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. Ti pak snadno sklouznou k radikálnímu řešení. Vynechání příloh a pečiva se jeví na první pohled jednoduše. Ale má svoje rizika a zaručenou cestou ke štíhlé postavě vůbec není.
Záleží na kvantitě a kvalitě
Mnoho výživových směrů (paleodieta, ketodiety atd) uvádí, že sacharidy, tedy pečivo a přílohy způsobují přibírání na váze více než tuky. To částečně pravda je, částečně není. Pravda je, že pokud byste jedla v přehnaném množství výrobky z bílé mouky, tedy bílý pšeničný chléb, bagety, housky, rohlíky, croissanty, těstoviny, sladké cerálie, koláče, dorty a sušenky, hubnutí to pomáhat nebude. Zdaleka nemusíte jíst všechny vyjmenované položky a dokonce vůbec nemusíte být ,,na sladké”. Stačí třeba, že si zjednodušujete život toastovým chlebem, kterým řešíte snídaně a večeře. Nebo že jíte přes den málo a odpoledne si cestou domů koupíte croissant. Potraviny z bílé mouky rozhodně zdravé nejsou.
Příčinou je vysoký glykemický index těchto potravin a pokud jich sníte více v jeden moment, tak také vysoká glykemická nálož, která způsobí, že vám příliš vyskočí hladina krevního cukru po jídle. Roli hraje také nedostatek vlákniny v nich. To všechno dohromady může negativně ovlivnit střevní mikrobiotu. V důsledku toho může mít váš organismus větší tendence přijatou energii ukládat do tukových zásob.
Nehledě na to, že vám tyto potraviny ,,rozhází” glykemickou křivku a vy tak budete mít během dne více hlad a třeba také větší chuť na sladké. Nebo pak sníte večer více než kolik byste měla.
To ale neznamená, že je dobré z jídelníčku vyřadit pečivo a přílohy.
Tady jsou důvody proč při hubnutí nevyřazovat veškeré sacharidy:
1 – Ze studií vyplývá, že pokud budete méně energie přijímat než vydávat a v jídelníčku budete mít správně vybrané druhy pečiva a příloh, můžete naopak hubnout víc než když je eliminujete zcela. Důvodem je rychlejší metabolismus. Studie například tady.
2 – Démonizování sacharidů může vést až k ortorektickému chování. Ortorexie patří mezi poruchy příjmu potravy, u které se člověk přehnaně věnuje kvalitě stravy na základě ne vždy racionálních kritérií.
3 – Můžete trpět zácpou. Vláknina přítomná v celých zrnech není srovnatelná s vlákninou ze zeleniny.
4 – Můžou vám chybět vitaminy skupiny B, železo, magnesium, fosfor, selen a mangan.
5 – Zatímco rafinované sacharidy (bílá mouka a produkty z ní) mají prozánětlivý efekt, celozrnné obiloviny v těle fungují naopak protizánětlivě.
6 – Vyvarovat se dlouhodobě všech sacharidů je neudržitelné. Přibírání je po období bez sacharidů téměř jistě.
Co je tedy lepší?
Vybírejte si kvalitní pečivo nebo si ho upečte sami
Místo klasického pečiva s vysokým podílem pšeničné mouky dávejte přednost žitnému, ideálně kváskovému chlebu nebo knackebrotu, můžete zkoušet v obchodech hledat pečivo s vysokým podílem celozrnné mouky špaldové nebo třeba ječné.
Buďte kreativní v přílohách
Místo obyčejné rýže dávejte přednost rýži basmati, těstoviny si dávejte v restauracích, kde je umí uvařit al dente. V některých restauracích už začínají podávat přílohy mimo ohrané spektrum a můžete se setkat s variacemi na ječmen (kroupy), pohanku, pohankové soba nudle, špaldu, pšenici freekeh, quinou, batáty a podobně. Pokud během pracovních obědů tuto možnost nemáte, zkuste si je připravit aspoň o víkendech.
Pokud si někdy vaříte oběd s sebou do práce, můžete využít předpřipravených příloh s nízkým glykemickým indexem, ideálně třeba ještě v kombinaci s luštěninami. Začínají se objevovat v některých obchodech a jsou hotové za 90 sekund.
Co si z toho odnést?
Zhubnete vždy, když vytvoříte energetický deficit. Ovšem jestli u toho na svém těle napácháte škody nebo naopak zlepšíte fungování metabolismu, to už je jen na vás.
Přečtěte si další z mých článků na téma sacharidy. Dozvíte se v nich mimo jiné, jak stanovit optimální množství sacharidů v jídelníčku.
Sacharidy při hubnutí – ano nebo ne?
K čemu potřebujete sacharidy a co se stane, když ve stravě chybí?