V poslední době se daří médiím vzbudit dojem, že zdravé je to, co je bez mouky a bez cukru. Provozovatelé některých restaurací, cukráren a bister se toho s radostí chytají a ve vzduchu tak visí jedna velká a nebezpečná mystifikace.
Tato pitomost má zvláště při hubnutí několik úskalí:
- ne všechno, co je zdravé, je také vhodné při hubnutí
- nestačí nahradit cukr jiným sladidlem, musí to být sladidlo s nízkou nebo nulovou energetickou hodnotou
- nahrazení mouky mletými ořechy, mandlemi nebo kokosem energetickou hodnotu výsledného dortu nesníží, ale zvýší
- nahrazení mouky mletými ořechy, mandlemi nebo kokosem sníží množství sacharidů v dortu, ale zase na druhou stranu zvýší množství tuků
- největší pastí na obézní jsou dorty nebo zákusky označené jako ,,raw“. Chuťově velmi dobré, protože kombinují nálož tuku z ořechů a kokosového tuku s cukrem z datlí a (nebo) různých sirupů. Větší kalorickou bombu už nenajdete.
K všeobecnému trendu se přidaly také Lidové noviny. Po nahlédnutí do jednoho z nejčtenějších článků minulého měsíce na jejich webu jsem došla k názoru, že si z nás musí Lidovky dělat šílenou legraci, jinak to není možné. Článek byl uveden takto:
,,Léto nepřeje tučným dezertům, dopřejte si tedy takové, po kterých nebudete mít špatný pocit, že jste si dopřály sladké. Jedním z nich je čokoládový dort bez cukru a mouky podle cukrářky Lenky Neradové z restaurace Hergetova Cihelna“.
Suroviny:
Korpus:
165 g 81 % čokolády
145 g másla
4 vejce
165 g zakysané smetany
vanilkový lusk
15 g prášku do pečiva
Krém:
100g 81 % čokolády
400 g mascarpone
200 g cream fresh
100 g 30% smetany
Jak jistě vidíte na první pohled, tučnější suroviny než mascarpone, čokoláda, máslo, creme fraiche a šlehačku už byste hledali jen stěží.
Navíc v postupu ještě zjistíte, že máte přidat mandlovou mouku, tedy další tuky. Přičemž do takového dortu musí přijít cca 150 g mandlové mouky.
Ve výčtu surovin mandlová mouka chybí, stejně jako lesní ovoce, kterým máte dort ozdobit. Navíc si nejsem jistá, jestli je skutečně v dortu jediným zdrojem cukru 81 % čokoláda. Nezapomněli náhodou ještě také na pár lžic medu nebo javorového sirupu? Ty se často vydávají za zdravější alternativy zlého bílého cukru (ve výsledku při hubnutí nehraje jejich záměna za cukr žádnou roli).
Celý tento článek je pro mě příkladem odfláknuté redaktorské práce někým, kdo u toho bohužel nepřemýšlel ani minutu a také se pod něj ani nepodepsal.
A jak tedy vyšel tento ,,zdravý“ dort v přepočtu na tvrdá čísla?
Celý dort má neuvěřitelných 25 474 kJ a 576 g tuku!!!!
Pro porovnání jsem zkusila propočítat ,,normální“ čokoládový dort , jehož recept jsem našla na BBC good food. Nejedná se vůbec o žádný fitnessácký čokoládový dort. I přesto jsou jeho hodnoty podstatně příznivější než u takzvaně zdravého podle Lidovek (pokud tedy nejste zrovna vyznavači LCHF = Low carb high fat výživového stylu).
Porovnání nutričních hodnot celých dortů:
,,Zdravý podle lidovek“= 12 porcí | Klasický podle BBC food = 12 porcí | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 25 474 | 20 781 |
Bílkoviny (g) | 93.8 | 61.2 |
Tuky(g) | 576 | 271 |
Sacharidy(g) | 186 | 619 |
Porovnání nutričních hodnot 1 porce dortu :
,,Zdravý podle lidovek“ – 1 porce | Klasický podle BBC food – 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 2122 | 1731 |
Bílkoviny (g) | 7.8 | 5.1 |
Tuky(g) | 48.2 | 22.6 |
Sacharidy(g) | 15.5 | 51.6 |
Poznámka:
V žádném případě netvrdím, že byste měli jíst bílou mouku a cukr. Já bych byla ta poslední. Jen nechci, abyste si dělali plané naděje a iluze o tom, že hubnutí lze nějak snadno přechytračit.