Salát s pečenou dýní byste rozhodně měli vyzkoušet. Přestože z něj budete mít pocit luxusu, je jeho příprava naprosto jednoduchá. Salát má navíc výbornou sytivou schopnost. Nemá úplně málo tuku, takže pokud si ho budete chtít dát k večeři, snažte se u oběda zařadit bílkovinné potraviny s nižším tukem (krůtí nebo kuřecí prsa, tresku, tofu, vepřovou panenku). Těm členům rodiny, kteří nehubnou, přidejte k salátu kousek pečiva, chuťově ideální by byl dýňový chléb nebo dýňová bulka.
Suroviny na 4 porce
- 1 velký římský salát (500 g)
- 600 g dužiny z dýně (ideálně hokkaido, ale vyzkoušeno s různými druhy)
- 200 g kozího sýra (může být sýr s bílou plísní nebo tvarohový)
- 2 polévkové lžíce = 40 ml olivového oleje (20 ml obyčejného + 20 ml panenského)
- 2 polévkové lžíce =40 ml citronové šťávy
- 4 čajové lžičky = 40 g medového čekankového sirupu (nebo klasického medu)
- 20 g pekanových nebo vlašských ořechů = 1/5 ze 100 gramového balení (pro lepší chuť je můžete opražit na pánvi nasucho)
- zelená petrželka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Dýni rozčtvrťte a zbavte semínek. Pokud je to dýně hokkaido, neloupejte ji, jen nakrájejte na kostky asi 3 x 3 cm. Rozložte ji na plech vyložený pečícím papírem, osolte a posypte čerstvě mletým pepřem. Pokapejte ji obyčejným olivovým olejem. Promíchejte.
Dejte péci na 200 stupňů a pečte přibližně 15 minut. Upečenou dýni smíchejte s polovinou citronové šťávy a nasekanou zelenou petrželkou.
Nechte chvíli vychladnout, ale dýně může jít na salát klidně vlažná.
Salát pečlivě omyjte a osušte, nejlépe v odstředivce na salát.
Listy natrhejte na sousta.
Smíchejte si zálivku z panenského olivového oleje, soli, pepře, poloviny citronové šťávy a poloviny medového čekankového sirupu (nebo medu).
Zálivku promíchejte se salátovými listy a rozdělte do misek.
Na salát roházejte pečené dýňové kostky, přidejte nakrájený nebo rozdrobený kozí sýr. Posypte ořechy. Přidejte čerstvě mletý pepř a pokapejte zbylým medovým sirupem nebo medem.
Nutriční hodnoty při použití čekankového sirupu:
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 6132 | 1533 |
Bílkoviny (g) | 52 | 13 |
Tuky(g) | 102 | 25.5 |
Sacharidy(g) | 73 | 18.2 |
Nutriční hodnoty při použití medu:
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 6376 | 1594 |
Bílkoviny (g) | 52 | 13 |
Tuky(g) | 102 | 25.5 |
Sacharidy(g) | 102.4 | 26 |
Poznámka:
Čekankový sirup patří nutričně do úplně jiné kategorie než ostatní, známější sirupy (agávový, javorový apod.) Jeho energetická hodnota je mnohem nižší, zásadně nižší je množství sacharidů v něm a jeho glykemický index. Enormně vysoký je však obsah vlákniny. Ta se zde vyskytuje ve formě oligosacharidu inulinu. Z nutričního hlediska má inulin přínos v tom, že působí jako prebiotikum. To znamená, že ve střevech připravuje adekvátní prostředí pro jeho osídlení zdravou mikroflórou. Ta je zodpovědná za mnoho fyziologických funkcí, ale mimo jiné i za to, jestli a nakolik bude naše úsilí o zhubnutí opravdu úspěšné.