Máte pocit, že už jste přejedení ,,šopáků“ a podobných okoukaných salátů ? Hledáte inspiraci na změnu? Tak zkuste třeba salát s využitím sezónních nektarinek. Postup je úplně jednoduchý, ale výsledek vás vizuálně i chuťově překvapí.
Výběr mozzarelly v tomto případě hodně ovlivní výsledné nutriční hodnoty salátu. Podívejte se do první části seriálu Jak se vyznat v sýrech, který je věnován různým druhům mozzarell.
Suroviny na 1 porci
1/3 středně velkého ledového salátu (80 g)
hrst rukoly (15 g)
1/2 balení mozzarelly light Galbani (75 g)
50 g šunky
100 g nektarinek
5 g piniových oříšků
zálivka
1 lžička olivového oleje (5 g)
2 lžičky citronové šťávy (10 g)
2 lžičky medu (10 g)
sůl, pepř
Postup
Na pánvi opražte na sucho piniové oříšky – opatrně a pomalu. Nechte vychladnout.
Ledový salát a rukolu omyje a osušte v odstředivce na salát.
Ledový salát pak nakrájejte na kousky (sousta) tak, aby se dobře jedl. Rozložte na talíř. Přidejte rukolu.
Nektarinky nakrájejte na tenké plátky a rozložte na salát.
Přidejte šunku a mozzarellu.
Smíchejte zálivku z oleje, citronové šťávy, medu, soli a pepře. Zálivku rovnoměrně rozdělte na připravené suroviny.
Posypte piniovými oříšky.
Nutriční hodnoty
Energie (kJ) 1353
Bílkoviny (g) 23
Tuky (g) 15
Sacharidy (g) 25
Toto je zkrácená verze článku.
Na herohero.co/mudrkunova najdete víc informací k surovinám a salát dokonce ve dvou modifikacích.