Velice výhodnou součástí jídelníčku při hubnutí jsou odlehčené verze sýra Lučina, Philadelphia nebo Gervais. Některé z nich mají ale stále poměrně dost tuku (Lučina linie), jiné jsou drahé (Gervais protein fit), další špatně k sehnání (Lučina skyr) nebo obojí (Philadelhia light). Není ale vůbec žádný problém připravit vlastní odlehčenou Lučinu. Nejenže vyjde podstatně levněji než zmiňované výrobky, ale můžete ji mít stále v lednici třeba k namazání na knackebrot nebo k večeři na salát.
Suroviny
500 g bílého jogurtu ideálně Hollandia nebo jiný podobný zrající v kelímku
½ lžičky soli
Postup
Smíchejte jogurt se solí. Připravte si misku, na ni zavěste cedník a vyložte ho plátýnkem. Pod cedníkem by mělo být dost prostoru na odkapávání přebytečné tekutiny. Osolený jogurt umístěte na cedník, plátýnko přeložte nebo svažte a dejte do lednice na 30 hodin vykapat. Z 500 g jogurtu získáte přibližně 250 g hotového labneh (Lučiny linie).
Nutriční hodnoty
Pokud použijete jogurt s obsahem tuku kolem 3 %, získáte sýr s hodnotami přibližně 525 kJ, 7 g bílkovin a 7 g tuku na 100 g.
Takto připravený sýr můžete použít kromě snídaně také k večeři jako zdroj bílkovin na salát nebo na jakoukoli pečenou nebo grilovanou zeleninu.
Recept je z e-knihy 60 večeří pro zdravé hubnutí.