V chladnějším počasí už přestaváme mít chuť jíst k večeři saláty, proto je dobré občas zkusit sezónní zeleninu tepelně upravenou. Příprava této večeře pro celou rodinu vám zabere maximálně 15 minut aktivního času. Díky vyššímu obsahu bílkovin má pokrm výbornou sytící schopnost a má málo sacharidů, takže se nebojte si ho dát právě k večeři. Nelekejte se ani sýra, který bývá považován za tučný – na jednu porci je ho opravdu málo, v receptu funguje spíše jako koření. Ostatní tuky – olivový olej a ořechy dodávají zdravé nenasycené mastné kyseliny. Dýně má nízkou energetickou hodnotu, ale v každých 100 g poskytuje přes 50 % doporučené denní dávky karotenů. A nabídka v obchodech je letos úplně nejlepší. I v běžných supermarketech lze v tuto dobu koupit všechny známé druhy dýní: hokkaidó, máslovou, muškátovou, špagetovou a další.
Suroviny na 4 porce:
- 800 g máslové dýně (na úvodní fotce, kromě ní můžete použít i dýni Hokkaido)
- 4 kávové lžičky olivového oleje
- 320 g kuřecích nebo krůtích prsou
- 120 g modrého sýra (stačí Modřenín sedlčanský, ale může být Gorgonzola, Roguefort, případně Stilton)
- 35 g pekanových ořechů (lze nahradit i vlašáky, ale pekany jsou lepší)
- 1 a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl a čerstvé mletý pepř
Postup:
Máslovou dýni neloupejte, jen překrojte napůl a vydlabejte semínka. Nakrájejte na kostky asi 2.5 x2.5 cm. Dejte do pekáče, polijte olivovým olejem a posypte lehce solí a tymiánem. K dýni přidejte kuřecí maso také nakrájené na kostky. Vše promíchejte, aby se obalilo olejem a kořením. Rozehřejte troubu na 200 stupňů a pečte po dobu 40 minut. Ořechy opatrně opečete nasucho na pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť.
Upečenou dýni a maso rozložte na talíř, navrch rozdrobte modrý sýr, který se na dýni rozpustí, opepřete a posypte rozlámenými pekanovými ořechy.
Nutriční hodnoty na 1 porci | |
---|---|
Energie(kJ) | 1542 |
Bílkoviny(g) | 27 |
Tuky(g) | 20 |
Sacharidy(g) | 19.7 |
Těm členům rodiny, kteří nehubnou, přidejte čerstvé pečivo.