Každý normální člověk by odhadl, že rybí salát s jogurtem musí mít nižší energetickou hodnotu a méně tuku než majonézový ekvivalent. V případě rybích salátů tato logika bohužel neplatí. Jako kdyby nestačilo, že se v jednom případě salát jmenuje ,,rybí“ a ve druhém případě ,,skandinávský sleďový“, když ve složení obou nacházíme 32% sleďů. Tomu tedy nerozumím.
Čemu rozumím ještě méně je to, že na druhém místě složení figuruje 32% majonézy. A to prosím u obou druhů !!!
Není pak tedy divu, že ať si vyberete jeden nebo druhý, nic to nemění na faktu, že bude mít přes 1100 kJ na 100 g. Paradoxem zůstává energetická hodnota toho ,,jogurtového“, který má podle výrobce dokonce o 18 kJ víc !!! a také o 0,3 víc tuku. Ne, že by na tom nějak záleželo, spíš je to vtipné.
Nutriční hodnoty ve 100 g rybího salátu v majonéze a sleďového salátu s jogurtem
100 g rybího salátu v majonéze | 100 g sleďového salátu s jogurtem | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 1114 | 1132 |
Bílkoviny (g) | 6,1 | 6,7 |
Tuky(g) | 24,6 | 24,9 |
Sacharidy(g) | 5,9 | 5,7 |
Abyte mi věřili, že si to nevymýšlím 🙂
K nákupu těchto rybích výrobků vás vůbec nenabádám, naopak. Benefit z konzumace ryb přebíjí skutečnost, že jedno balení obsahuje téměř 40 g tuku! a kromě toho ryby je v přepočtu na balení jen ubohých 45 g.
Jde tady o další důkaz faktu, že se bez čtení nutričních hodnot potravin neobejdete. Aspoň zpočátku. Po nějaké době už budete znát své ,,oblíbence“ a splést se jen tak nemůžete.