Pečivo patří mezi potraviny s vyšší koncentrací sacharidů, což znamená, že jich nelze jíst neomezené množství. Ideální množství pečiva je ve fázi hubnutí u každého individuální a závisí mimo jiné také na fyzické aktivitě. Pokud ale vůbec nemáte představu, začněte s tímto množstvím:
Snídaně
U žen by mělo stačit 50 – 60 gramů. U mužů nebo při vyšší fyzické aktivitě 80 g.
Dopolední a odpolední svačina
Součástí svačin při hubnutí pečivo být může, ale nemusí.
Oběd
U oběda fungují jako sacharidy většinou brambory, rýže, těstoviny, bulgur, kroupy, pohanka, polenta, quinoa nebo různé směsi obilovin s luštěninami. Pokud chcete tyto sacharidy zaměnit za pečivo, držte se doporučení množství tak, jako je uvedeno u snídaně.
Večeře
Někdo si může dovolit kousek pečiva (přibližně 50 g) i u večeře, někdo ne. Záleží tedy na rychlosti hubnutí. Pokud by se hubnutí zpomalilo nebo úplně zastavilo, budete se muset bez pečiva obejít. A o to více sníst zeleniny.
V období udržování váhy byste měli množství pečiva pomalu zvyšovat.
Vybírejte si kvalitní pečivo, ideálně žitný chléb nebo chléb, který obsahuje vyšší podíl žitné mouky.
Energetická hodnota chleba se pohybuje kolem 1000 kJ/100 g.
Chleby s obsahem semínek a ořechů mívají podstatně vyšší energetickou hodnotu, pozor tedy na ně.
Dobrou alternativou k celozrnnému pečivu je knackebrot s vyšším obsahem vlákniny. Vzhledem k tomu, že obsahuje méně vody než klasický chléb, má energetickou hodnotu na 100 g o 400 kJ vyšší. To znamená, že 50 gramům chleba odpovídá 35 g knackebrotu.
Čtěte také
Můžu jíst při hubnutí pečivo ?
Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?
Sacharidy při hubnutí – ano nebo ne?
K čemu potřebujete sacharidy a co se stane, když ve stravě chybí?