Většina lidí považuje máslo při hubnutí za ,,zakázanou“ potravinu s tím, že místo něj používají olej nebo margarín. Přitom olej má energetickou hodnotu na 100 g o 700 kJ vyšší než máslo. Neznamená to, že byste měli máslem plýtvat. Stále se jedná o téměř čistý tuk, tedy zdroj vysoké energetické hodnoty vměstnané do malého objemu. S potravinami tohoto typu je snadné překročit přiměřenou dávku. To znamená, že je jejich množství lepší raději neodhadovat, ale vážit.
Máslo si i při hubnutí dát můžete, ale měli byste si ho dopřát v den, kdy víte, že ostatní položky jídelníčku budou málo tučné. Nejlepším využitím je 1 lžička másla do bramborové kaše nebo do pokrmů, kam se hodí chuťově máslo víc než olej. Například telecí na houbách s těstovinami. Na pečivo jej můžete použít také, pokud si k tomu například zvolíte z bílkovin šunku (ta má málo tuků).
Obecně je ale lepší mazat pečivo čerstvým tvarohovým sýrem typu Lučina, Žervé nebo Philadelphia. Nebo jejich domácí odlehčenou verzí.
Máslo má zhruba 3000 kJ/ 100 g.
Margaríny můžou mít energetickou hodnotu mezi 1400 – 2700 kJ/100 g.
Oleje (bez rozdílu původu) mají kolem 3700 kJ/100 g.
Čtěte také: