Ovocný crumble je superrychlý koláč. Pro účely hubnutí je ale vyzkoušen a spočítán tak, abyste si ho bez problémů mohli dát ke svačině. Ovoce a drobenka jsou zdrojem většího množství sacharidů, proto je vyvážen bílkovinnou ricottou. Ještě více bílkovin by měl tvaroh, řecký jogurt nebo skyr, ale ricotta má takovou jemnější, přirozeně sladší chuť. Nicméně zkuste přidat bílkoviny podle svého.
Budete potřebovat pekáček nebo zapékací misku 20 x 20 cm.
Doba přípravy je 15 minut s tím, že v tomto čase je započítáno, že musíte ovoce nejdříve omýt, nakrájet a všechny suroviny odvážit.
Ovocný crumble se vám bude nejlépe připravovat na 4 porce.
Suroviny na 4 porce
- 360 g švestek
- 160 g jablek (může být také kombinace jablka+hrušky, jablka+ rebarbora )
- 20 g másla
- 25 g hrubé mouky
- 20 g ovesných vloček
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžičky sladidla Stevia sypká
- 1 kelímek Ricotty (250 g)
- 3 lžičky javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce mléka
Postup
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Švestky rozpulte a dejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem řeznou částí nahoru. Přidejte oloupaná jablka nakrájená na kostičky. Pokapejte je citronovou šťávou posypte 1/4 množství sladidla a polovinou skořice.
Připravte drobenku z másla, mouky a zbylého sladidla. Přidejte zbylou skořici, ovesné vločky a promíchejte.
Dejte péci na 40 minut.
Nechte vychladnout v pekáčku, krájejte až po úplném vychladnutí.
Vyšlehejte ricottu s javorovým sirupem a mlékem.
Na talíř dejte crumble a k němu do mističky zvlášť ochucenou ricottu.
Nutriční hodnoty
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 4692 | 1173 |
Bílkoviny (g) | 26 | 6.5 |
Tuky(g) | 45.2 | 11.3 |
Sacharidy(g) | 136 | 34 |
Další recepty na dezerty vhodné při hubnutí najdete v e-booku Dezerty pro zdravé hubnutí