Vnitřnosti nejsou často konzumovanými potravinami, obzvláště v našem regionu. Většinu z nich sníme skrytě ve formě různých paštik, tlačenek apod. Některé z nich lze využít při hubnutí za zachování jednoduché úpravy s minimálním množstvím použitého tuku a ve frekvenci nepřesahující jednou týdně. Pokud vám ale naopak nechutnají vůbec, nenuťte se do nich.
Které z vnitřností můžete zařadit do jídelníčku při hubnutí?
Játra
Kuřecí, vepřové nebo hovězí jsou nejdostupnější. Poskytují při nízké energetické hodnotě (kolem 560 kJ/100 g) kvalitní bílkoviny ve stejném množství jako maso. Tedy něco kolem 21 g na 100 g. Tuku mají jen kolem 4 g/100 g. Výhodou je jejich nižší cena ve srovnání s masem. Kromě toho mají vysoký obsah vitaminu B2, B3, B3, B6, kyseliny listové a hlavně vitaminu B12. Dále v nich najdeme ohromné množství vitaminu A, ve 100 g až 1000% doporučené denní dávky. To je jedním z důvodů, proč je nelze jíst často. Z minerálních látek vynikají nedostatkovým železem.
Při hubnutí byste neměli jíst tresčí játra a foie gras, tyto druhy obsahují enormní množství tuku.
Ledvinky
Při energetické hodnotě kolem 470 kJ poskytují něco kolem 16 g bílkovin a 5 g tuků.
Dršťky
Při energetické hodnotě kolem 360 kJ poskytují něco kolem 13 g bílkovin a 4 g tuků.
Pokud hubnete, ale zároveň máte vyšší hladinu cholesterolu v krvi, raději se játrům i ostatním vnitřnostem vyhýbejte. Totéž platí, trpíte-li dnou nebo máte zvýšenou hladinu kyseliny močové.