Při hubnutí nemusíte jíst cukr žádný. Mám tím na mysli cukr přidaný. Organismus si umí vytvořit potřebnou hladinu krevního cukru ze složitějších sacharidů jakými jsou pečivo, přílohy, ovesné vločky apod. Jednoduché, ale stále ještě přírodně se vyskytující cukry přijímáme v mléčných výrobcích, ovoci a zelenině. V těchto potravinách se vyskytuje cukr v nízkých koncentracích a také ve společnosti bílkovin (pokud jde o mléčné výrobky) nebo vlákniny (pokud jde o zeleninu a ovoce). To znamená, že po jejich snědení hladina krevního cukru (glykemie) nevystřelí prudce nahoru. Časté a vysoké vzestupy krevního cukru po jídle snižují šance na úspěch v hubnutí a kromě toho se negativně podepisují na zdraví (cukrovka, zhoršený stav pleti, vyšší riziko vziku depresí a nádorového bujení, zhoršení kognitivních funkcí).
Pokud si chcete dopřát potravinu nebo nápoj s přidaným cukrem, zkuste napodobit situaci v potravinách s přirozeně se vyskytujícími cukry (viz výše) a využijte ,,tlumiče“ glykemického vzestupu. Nejlépe takto fungují bílkoviny. Příkladem může být ovocný koláč nebo dort. Pokud si k němu dáte tvaroh nebo nízkotučný řecký jogurt, případně vypijete proteiňák, nejenže budete skvěle zasyceni a nepůjdete si za chvíli pro koláč č.2, ale pro váš organismus to nebude šok a impuls k ukládání energie do tuku.