Vepřové maso není asi první potravinou, která vás napadne, když se řekne hubnutí. Přesto je jeho spotřeba ve srovnání s ostatními druhy masa stále nejvyšší u nás (kolem 43 kg na osobu za rok) i celosvětově. Což znamená, že nějaký pokrm z vepřového masa pravděpodobně budete vařit občas pro rodinu. V ten moment možná zaváháte, jestli tato ,,chyba“ nezhorší váš výsledek v hubnutí. A jestli by nebylo lepší si uvařit pro sebe (postopadesátéosmé) kuřecí prsa. Dobrá zpráva: nemusíte.
Vepřové maso je zdrojem kvalitních bílkovin, dodává sice o něco méně železa než maso hovězí, zato vyniká obsahem selenu a zinku. Problémem je samozřejmě tuk. Většina kusů vepřového masa má více než 14 g tuku/100 g. Při hubnutí je tedy ideální se zaměřit na vepřovou panenku, která má pouhých 3,5 g tuku, případně volit vepřovou kýtu nebo pečeni s tukem kolem 6 g/100 g.