Koprová omáčka možná není tím, co vás první napadne do jídelníčku při hubnutí. Mnoho lidí se obecně obává omáček kvůli máslu nebo mouce, jestli se ale budete držet doporučeného množství, nebude mít vaše porce víc než 5 g másla a 8 g mouky. Což k dosažení chuti a konzistence úplně stačí a vy se nemusíte svých oblíbených omáček vzdávat. Pokud nemáte rádi koprovou, aplikujte stejný princip na rajskou nebo houbovou.
Suroviny na 4 porce
- 1 středně velká cibule
- 4 zarovnané lžičky másla
- 5 lžiček hladké mouky
- 500 ml vychladlého hovězího vývaru
- 5 polévkových lžic octa
- kopr
- sůl
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 180 ml smetany na vaření (10 % tuku)
- 3 lžičky cukru
- 600 g brambor
- 400 g vařeného hovězího masa
Postup
Nakrájejte cibuli na drobno.
V kastrolu rozehřejte máslo, osmahněte cibuli a zaprašte moukou.
Osmahněte tak, aby vznikla světlá jíška.
Zalijte studeným vývarem.
Přidejte tymián, ocet, stonky kopru a provařte aspoň 20 minut.
Mezitím uvařte brambory.
Přeceďte, přilijte smetanu, dochuťe solí a cukrem.
Nakonec vmíchejte nasekaný kopr.
Podávejte s vařenými bramborami a masem.
Poznámka
Množství brambor můžete zvýšit tak, abyste nehubnoucím mohli dát větší porci přílohy. Sobě si po uvaření odvažte 150 gramů.
Koprovku můžete připravit místo masa také s vařeným vejcem.
Nutriční hodnoty
4 porce | 1 porce | |
---|---|---|
Energie(kJ) | 7089 | 1772 |
Bílkoviny (g) | 112 | 28 |
Tuky(g) | 62 | 16 |
Sacharidy(g) | 168 | 42 |