Ano, můžete, za předpokladu, že budete dobře vybírat a hlídat její množství. Možná vás to překvapí, ale zařazení čokolády do jídelníčku může dokonce zlepšit vaše výsledky v hubnutí. Některé studie prokazují zlepšení citlivosti organismu na inzulín a snížení pocitu hladu a chuti k jídlu poklesem hladiny hormonu hladu ghrelinu. Konzumace čokolády pomáhá zlepšit náladu, což rozhodně úspěšnost redukčního režimu zvýší.
Řeč je samozřejmě o čokoládě s obsahem kakaa minimálně 70%. Ta sice obsahuje stejně kilojoulů jako čokolády mléčné, má ale podstatně méně cukru. O to více vyniká obsahem přírodních antioxidačně působcích látek ze skupiny polyfenolů, flavanolů a katechinů. Působí protizánětlivě a zlepšuje paměť, koncentraci a pozornost, tedy kognitivní funkce.
Sto gramů vysokoprocentní čokolády má přibližně 2500 kJ a 48 g tuků, což je hodně. Ale desetigramová porce s 250 kJ se vejde i do nejpřísnějšího redukčního režimu. Maximum zdravotních benefitů získáte, když budete jíst denně 20 – 25 g čokolády, více už se nerovná lépe. Dvacetigramovou porci si může většina lidí dovolit ve fázi udržování váhy.
Tip:
Nejbezpečnější bude, když si koupíte jednotlivě balené miniporce rovnou po 10 gramech. Nebo si čokoládu na tyto malé porce rozdělte a každou zabalte zvlášť.