Ovesné vločky patří jednoznačně do zdravého jídelníčku při hubnutí. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek při relativně nízkém glykemickém indexu jsou výhodami, kterými se mnoho jiných dalších potravin pochlubit nemůže. Navíc jsou velmi levné.
Ovesné vločky mají dobrou schopnost zasytit. Pokud jíte potraviny s vyšší sytivou schopností, pomůže vám to sníst méně energie celkově.
V případě ovesných vloček se tak děje oddálením času, který je potřeba k vyprázdnění žaludku. Specifický druh vlákniny v ovesných vločkách (beta-glukan) kontroluje chuť k jídlu. Beta-glukan také podporuje vylučování peptidu YY, což je hormon produkovaný ve střevě v reakci na jídlo. Tento hormon zvyšuje pocit sytosti po jídle, výsledkem je, že sníte méně v následujícím jídle. Vláknina také působí velmi dobře jako prebiotikum, což znamená, že vyživuje ve střevě žádoucí bakterie, které pak můžou přispívat k lepšímu výsledku v hubnutí.
Přestože jsou ovesné vločky zdravé, mají relativně vysokou energetickou hodnotu. U žen by se tedy denní dávka měla pohybovat mezi 30-40 g, u mužů mezi 40-50 g. Ideální je vždy kombinovat vločky s potravinou bohatou na bílkoviny. To může být řecký jogurt, tvaroh, proteinový prášek, vaječný bílek apod.
Čtěte také