V kuchařkách nebo na internetu najdete celou spoustu receptů na salátové zálivky. Pokud je ale chcete použít pro hubnutí, většinou máte pocit (správný), že obsahují příliš oleje. Ten je samozřejmě zdravý, ale má, stejně jako ostatní tuky, vysokou energetickou hodnotu. Při hubnutí si ho nemůžete dovolit dávkovat na šálky, spíše na kávové lžičky. Nicméně pokud byste upadli do druhého extrému a jedli zeleninu úplně neochucenou, brzy vás to přestane bavit, protože vám nebude chutnat. Salátová zálivka dokáže úplné divy.
Nejjednodušší zálivka
2 lžičky balsamikového octa
1 lžička oleje
sůl, pepř
Do misky dejte zeleninu, přídejte uvedené ingredience a smíchejte.
Tato zálivka se hodí na jakýkoli mix zeleniny. Například v zimě, kdy je chuť rajčat, okurek a paprik ne úplně ideální, dostanete je touto úpravou do velmi přijatelné chuťové formy.
Zálivka vinaigrette
1 lžička oleje (nejlépe olivový, ale může být jiný)
1 lžička hořčice
1 lžička vinného octa nebo citronové šťávy
½ lžičky cukru nebo medu
sůl, pepř (soli málo)
jako obměnu můžete přidat nasekanou pažitku nebo najemno nakrájenou cibulku
Všechny ingredience na zálivku promíchejte přímo ve velké misce, z níž budete salát konzumovat. Přidejte nakrájenou zeleninu a promíchejte.
Tato zálivka se hodí na salátovou zeleninu. Zkuste hlávkový salát, římský, ledový, little gem nebo jakýkoli máte k dispozici. Můžete přidat trochu rajčat, okurek, paprik nebo ředkviček.
Jogurtovo-majonézová zálivka
100 g bílého jogurtu
1 lžička majonézy
1 lžička hořčice
sůl, pepř, zelená petrželka nebo pažitka
Všechny ingredience na zálivku smíchejte v misce, přidejte zeleninu a promíchejte.
Tato zálivka se hodí na strouhanou mrkev, můžete přidat nastrouhaný čerstvý celer a petržel.