Hodně lidí se při hubnutí snaží tuku vyhýbat úplně. To ale není správně, protože jejich malé množství usnadňuje vstřebávání některých vitaminů. Kromě toho se použitím tuku při vaření podstatně zlepší výsledná chuť pokrmu. Z druhé strany některé recepty s olejem nebo máslem vůbec nešetří a to pak může neúměrně zvyšovat energetickou hodnotu výsledného pokrmu.
Při hubnutí se můžete řídit jednoduchým pravidlem ,,jedna lžička na porci“. Pokud budete vařit ze suroviny, která je už z podstaty tučnější, stačí o něco méně. Jestliže ale potřebujete na pánvi orestovat kuřecí nebo krůtí prsa, vepřovou panenku, hovězí svíčkovou nebo některé ryby, tedy suroviny s množstvím tuku 0,5 – 6 g/100 g, klidně použijte olej nebo máslo a to jednu lžičku na každou porci. Kávová lžička představuje 5 – 6 g tuku. Může to být olej, ale v takovémto malém množství se nemusíte vyhýbat ani máslu. Energetická hodnota másla je dokonce o něco nižší než v případě oleje. Olej má ale vhodnější skladbu mastných kyselin.