Jogurty, tvarohy a v posledních letech také skyry jsou oblíbenou součástí redukčních diet. Výhodou jogurtů je vysoký obsah probiotických bakterií, které pomáhají upravovat střevní mikrobiotu, tedy zažívání a tím pak usnadňují hubnutí jako takové. Všechny jogurty, tvarohy a skyry bez ohledu na množství tuku, dodávají vápník (přibližně 120 mg/100 g). Nevýhodou některých jogurtů může být relativně nižší podíl bílkovin (3,5 – 5 g bílkovin/100 g) . Tvarohy jsou na tom z hlediska bílkovin lépe (10 – 12 g bílkovin/100 g) a výhodou je jejich relativně nízká cena.
Pokud si vybíráte mezi jogurty, zkuste řecké nebo proteinové. Samotný název řecký jogurt nezaručuje nic, vždy v tabulce ověřte množství bílkovin. Pokud hledáte výrobek srovnatelný s tvarohem nebo skyrem, měl by mít bílkovin na 100 g aspoň 9 g. Jistou volbou je řecký jogurt od Milka. Proteinové jogurty volte raději neochucené.
Skyr má nízkou energetickou hodnotu (259 kJ/100 g), protože neobsahuje žádný tuk. V každých 100 g ale najdete celých 12 g vysoce kvalitních bílkovin. Nutričními hodnotami se hodně podobá odtučněnému tvarohu.
Velmi dobrou možností je smíchat nízkotučný nebo polotučný tvaroh s jakýmkoli oblíbeným jogurtem v poměru 1 :1. Jogurt dodá jemnost, tvaroh přidá bílkoviny. Výsledek vás pak zasytí mnohem lépe než samotný obyčejný jogurt.
Čtěte také
Skyr, tvaroh nebo řecký jogurt – čemu dát při hubnutí přednost?