Steak z kvalitního hovězího masa si občas při hubnutí rozhodně dát můžete. Hovězí maso má díky bílkovinám výbornou sytivou schopnost a kromě toho poskytuje železo v dobře vstřebatelné formě. Hovězí maso je tedy při konzumaci v rozumné míře prevencí chudokrevnosti (anemie). Pozor by si ale měli dávat lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové (tedy při onemocnění dnou), protože maso je zdrojem purinů bez ohledu na to, jestli je tučnější nebo úplně libové. Při zvýšené hladině cholesterolu v krvi stačí ohlídat ohlídat jen tučnost masa.
Při hubnutí si vybírejte méně tučné kusy masa a volte mezi rumpsteakem, flanksteakem (pupkem), případně hovězí svíčkovou. Energetický příjem můžete limitovat velikostí porce a nepřekračovat 200 – 250 g. Pokud je steak připravený z kvalitního, vyzrálého masa, není k němu zapotřebí žádných tučných omáček a hranolek. Výborná je naopak grilovaná zelenina a vařené nebo pečené brambory. Pokud si dáváte steak k večeři, měla by stačit už jen zelenina.