Přílohy jsou způsobem, jak dodat vašemu tělu důležité komplexní sacharidy, celou řadu vitaminů, minerálních látek a vlákniny. U oběda by neměly chybět ani ve fázi aktivního hubnutí, ve fázi udržování váhy si je můžete dopřát i k večeři. Při hubnutí jsou nejvýhodnější přílohy s nižším glykemickým indexem a vyšším obsahem vlákniny. Pokud takovéto přílohy zkombinujete s porcí bílkovin a zeleniny, budete opravdu dobře a nadlouho zasyceni. Vzestup hladiny krevního cukru po jídle bude jen minimální a naopak během následujících tří hodin po jídle nebude mít vaše glykemie tendenci klesat a našeptávat vám, abyste si dali odpoledne něco sladkého 🙂
Kvůli nižšímu glykemickému indexu byste měli dávat přednost bramborám nebo batátům, místo klasických těstovin zkusit celozrnné. Místo klasické rýže volte basmati nebo natural, případně rýži červenou nebo černou. Pokud nemáte jinou volbu než knedlíky, dejte si raději bramborové než houskové. Místo kuskusu si připravte raději bulgur. Kromě toho se nebojte vyzkoušet pohanku nebo pohankové soba nudle, ječné kroupy, quinou, případně vařená celá zrna ovsa nebo pšenice.
Glykemický index příloh ještě dále snížíte jejich smícháním s uvařenými nebo konzervovanými luštěninami. Například rýži můžete smíchat s uvařenými nebo konzervovanými fazolemi nebo cizrnou.
Můžete také zkusit předvařenou směs obilovin a luštěnin, kterou stačí dát na 90 sekund do mikrovlnky. Z jednoho balíčku budete mít dvě porce. Prodává Lidl a Tesco.
Čtěte také:
Můžu jíst při hubnutí těstoviny?
Kolik mám jíst denně vlákniny?