Smiřte se s tím, že stoprocentní kontrolu nad jídlem v restauraci mít nemůžete. Ale je možné si vybrat tak, abyste aspoň kvalifikovaným odhadem zjistili, kolik váš oběd ,,ukrojil“ z vašeho denního limitu na kalorie, tuky a sacharidy. A z druhé strany jakou částí vám pomohl naplnit potřebný příjem bílkovin. K tomu se nejlépe hodí pokrmy, v nichž jste schopni identifikovat suroviny a jejich množství. Ideálním obědovým modelem je plátek přírodního masa nebo ještě lépe ryby, k tomu porce tepelně upravené zeleniny a malá příloha. Není úplně chytré se přílohám vyhýbat, jediné, čeho byste dosáhli, by byl hlad odpoledne nebo večer.
Dobrým nápadem nejsou ani velké obědové saláty. Zvláště v chladném období ne. Psychologická a fyziologická sytivost teplého jídla je mnohem lepší. Salát je vhodný na večeři nebo na oběd v létě při extrémním horku.
V případě vegetariánských pokrmů bývá kamenem úrazů zase nedostatek bílkovin. Nicméně pokud jste si toho vědomi, můžete si ohlídat, aby oběd zahrnovat tofu nebo tempeh, případně v indických restauracích sýr paneer.
Najdete-li v nabídce pokrm s omáčkou, klidně si ho dejte. Může to být třeba španělský ptáček, svíčková nebo nutričně podobné thajské karí s kokosovým mlékem. Snězte porci masa, omáčky méně a stejně tak přílohy polovinu nebo dvě třetiny. U takového oběda pravděpodobně mírně překročíte množství tuků, ale máte pak druhou poloviny dne na to, abyste výběrem méně tučných surovin oběd zkompenzovali a vešli se do denního limitu.
V případě oblíbených vietnamských pokrmů nebo sushi nebývá tolik problém s tuky, ale s větší porcí sacharidů (rýže, rýžové nudle). Snažte se vyjíst všechny bílkoviny (krevety, hovězí, tofu, vejce…), veškerou zeleninu, klíčky a bylinky, ale část sacharidů nechat.
Speciální kapitolu tvoří smažené pokrmy. Nejlepší volbou z těchto očividně nevhodných obědů je kuřecí nebo krůtí řízek. Maso samo o sobě má tuku málo, ale i když je osmažené, celkově to nepřekročí-narozdíl od smaženého sýra- únosnou míru. K tomu stačí jen opravdu malinká příloha, protože část sacharidů vyčerpáte strouhankou v trojobalu. Sytivost zvýšíte zeleninovým salátem.
Návštěva restaurace by vás v ideálním případě měla potěšit a inspirovat do další etapy hubnutí. Mnoho lidí má na počátku předsudky vůči různým surovinám, pak je ochutná v zajímavé úpravě a zjistí, že celý problém byl někde jinde. Snadno tak může padnout předsudek vůči červené řepě, kroupám, pohance, mořským řasám a podobně. Čím více surovin, zejména druhů zeleniny a různých alternativních obilovin, luštěnin a ryb do jídelníčku chcete a umíte zařadit, tím lepší výsledek v hubnutí můžete očekávat a tím zábavnější pro vás celý proces hubnutí bude.