Ovoce patří jednoznačně mezi zdravé potraviny díky obsahu vlákniny, vitaminů, antioxidačních a minerálních látek. Při hubnutí je výhodou jeho schopnost zasytit při nízké energetické hodnotě. Na druhou stranu je nutné vzít v úvahu množství cukru, které je podstatně vyšší než u zeleniny. Některé druhy ovoce mají cukru méně, jiné více. Dopřát si můžete všechny. Kterým z nich dát ale přednost?
Ovoce obsahuje přírodní cukry ve směsi glukózy, fruktózy a sacharózy. Fruktóza, ale i další cukry, pokud jich máme v jídelníčku nadměrně, zdraví neprospívají. Kromě obezity a diabetu přispívají ke vzniku nealkoholického ztukovatění jater a kardiovaskulárních chorob.
Řada lidí se cukru obává natolik, že z jídelníčku vyřadí i ovoce. To je ale velká chyba. Vláknina, polyfenolické látky a relativně nízká koncentrace cukru v ovoci způsobují, že po snědení ovoce nedojde k prudkému zvýšení hladiny krevního cukru. Ideálně ještě, když zkombinujete ovoce s potravinou bohatou na bílkoviny. Dobře tak funguje na svačinu třeba ovoce s tvarohem nebo sýrem.
Ze studií na stovkách tisíc lidí vyplývá, že ti, kteří ovoce jedí, mají v hubnutí lepší dlouhodobé výsledky než ti, kteří se mu vyhýbají. Nejlépe z těchto studií vycházejí jablka a drobné ovoce typu borůvky, maliny, jahody a ostružiny.
Mezi ovoce s nižším obsahem cukru patří:
Ovoce | Množství cukru v gramech ve 100 g ovoce |
---|---|
Jahody | 5 |
Maliny | 5 |
Ostružiny | 5 |
Melouny všechny druhy | 6-8 |
Grapefruity | 7 |
Broskve | 8 |
Nektarinky | 8 |
Pomeranče | 8,5 |
Borůvky | 10 |
Jablka | 10 |
Množství cukru je průměrné, záleží na stupni zralosti ovoce.
Technicky vzato má nejméně cukru avokádo. Patří mezi ovoce botanicky, ale většina z nás ho za něj nepovažuje. Z nutričního hlediska jde o tuk.
S tématem ovoce a hubnutí je spojeno mnoho různých mýtů: