Možná se budete divit, ale smažený řízek vám sám o sobě vůbec nemusí rozhodit energetickou bilanci. Záleží na druhu použitého masa, způsobu smažení a hlavně velikosti porce. Nejlepší je, když použijete kuřecí prsní maso. To má kolem 1 gramu tuku na 100 g. Jestliže chuťově preferujete vepřové řízky, ale nechcete kvůli tomu ,,vyplýtvat“ 6 – 10 g tuku, zkuste krůtí prsní maso. To se svojí chutí a strukturou masu vepřovému hodně blíží, ale zároveň má tuku stejně málo jako kuřecí. Další vhodnou variantou můžou řízečky z vepřové panenky, která má jen 3 g tuku na 100 gramů.
S trojobalem se toho moc vymyslet nedá, ale se smažením ano. Pokud chcete minimum tuku a máte doma horkovzdušnou fritézu, neváhejte a použijte ji. Pokud budete smažit klasicky, odsajte přebytečný tuk kuchyňskou utěrkou.
Počítejte s tím, že kuřecí řízek ze 100 g masa klasicky smažený v trojobalu bude mít kolem 1200 kJ, 21 g bílkovin, 18 g tuků a 15 g sacharidů. Vepřový řízek stejné gramáže bude mít kolem 1600 kJ a 26 g tuku, bílkovin o 2 gramy méně, v množství sacharidů se od kuřecího neliší.
Ze všeho nejdůležitější je velikost porce. Pokud si dáte řízek jeden a nikoli v průběhu večera další dva, nic hrozného se nestane, i kdybyste si dali klasicky smažený řízek vepřový.