Během vánočních svátků nebo kdykoli v průběhu roku se můžete dostat do situace, kdy se předpokládá, že sníte, co vám bude nabídnuto. Třeba na návštěvě knedlíky. Přestože se jich většina hubnoucích silně obává, racionální důvod k tomu není. Problémem knedlíků totiž nejsou knedlíky samotné, ale jejich množství a to, s čím je jíte. A jestli si potom ještě dáte dezert.
Hostitel nebo hostitelka vás nebude přemlouvat, abyste si jich naložili plný talíř. Důležité bude ocenit a pochválit kuchařské umění a při té příležitosti požádat o větší porci zelí nebo špenátu a standardní dávku masa. Šťávy nebo omáčky raději méně. Houskových knedlíků by vám měly stačit dva kusy, bramborových tři. Pokud si ná návštěvě můžete vybrat, dejte přednost bramborovým před houskovými kvůli jejich nižšímu glykemickému indexu.