Většina uzenin se bohužel do jídelníčku při hubnutí nehodí. Obsahují totiž neúměrně vysoké množství tuku, navíc ještě s převahou nasycených mastných kyselin. Výjimku tvoří šunka, která dodává až 20 g kvalitních bílkovin na 100 g a energeticky se pohybuje mezi nejčastěji mezi 420 – 520 kJ. To je dáno nízkým obsahem tuku. Jedinou výhradou tak zůstává vyšší množství soli, které lze některými technologiemi částečně snížit, ale pod 1,4 g/100 g se nedostane.
Ostatní uzeniny typu klobás, párků, salámů a podobně mívají soli ještě víc a k tomu něco mezi 20 – 50 g tuku/100 g. Jejich energetická hodnota se nikdy nedostane pod 1000 kJ/100 g. To je při hubnutí nevýhodné, protože vás při malém objemu příliš nezasytí, ale z vašeho denního energetického přídělu ,,ukrojí“ mnoho.
Pokud míváte chuť na uzeniny, můžete ji řešit několika způsoby. Do některých pokrmů můžete dát místo klobásy uzené tofu nebo zauzený tempeh. Vyzkoušet můžete uzenou makrelu nebo uzeného lososa. Pokud by vám ani jedna z těchto možností nevyhovovala, kupte si co nejkvalitnější salám nakrájený na supertenké plátky a ty použijte kvůli intenzivní chuti třeba na chléb. Myslete ale na to, že vám salám v takhle malém množství nedodá téměř žádné bílkovin a budete je muset navýšit z jiného zdroje.
Vzhledem k tomu, že uzeniny obsahují látky ze skupiny dusitanových solí, jejichž konzumace není zdravotně bez rizika, nezapomeňte k nim vždy dodat porci zeleniny. Ta díky antioxidačním vitaminům jejich nežádoucí efekt utlumí.