Někteří lidé se čokolády obávají víc, než je nutné a při hubnutí ji považují za naprosté tabu. Přitom si neuvědomují, že mnohé sušenky nebo plněné oplatky mají energetickou hodnotu s čokoládou skoro stejnou. Čokoláda vám při hubnutí dodá aspoň antioxidanty ze skupiny flavonoidů, flavanolů a katechinů, které tlumí zánětlivé procesy v těle. Čokoláda s vyšším procentem kakaa může lehce zlepšit náladu a snížit vnímání pocitu hladu v následujícím jídle. Přesto musíte počítat s tím, že je čokoláda vysoce kalorickou potravinou a že obsahuje nezanedbatelné množství tuku. Při hubnutí byste měli jíst 10, maximálně 20 gramů čokolády za den.
10 gramů čokolády se 70 % kakaa obsahuje 235 kJ, 4 g tuku a 2,9 g cukru
10 g mléčné čokolády má 225 kJ, 3 g tuku, ale 5,5 g cukru