Sušené maso jerky může být při hubnutí dobrou možností, jak vyřešit svačinu venku, když nemáte chuť na proteinové tyčinky. Jerky se vyrábějí nejčastěji z masa hovězího, krůtího, méně často z vepřového nebo ze zvěřiny. Jerky mají vždy velmi vysoký obsah bílkovin, málo tuku, ale hodně soli (kvůli trvanlivosti). Obsah tuků se mezi jednotlivými výrobci mírně liší, ale vysoký není. Stejně tak je velmi příjemná nižší energetická hodnota. Počítejte s 320 – 400 kJ na balení o hmotnosti 25 g.
Podle čeho tedy vybírat ?
- podle obsahu bílkovin – u různých výrobků se pohybuje mezi 40 – 68 g bílkovin na 100 g. Sušené maso je baleno nejčastěji po 25 – 40 gramech. Porce na svačinu při hubnutí by měla být kolem 25 -30 g. Z 25 gramového balení získáte 10 – 17 g bílkovin. To je celkem velký rozdíl.
- podle množství soli – čím méně, tím lépe – jerky mívají mezi 2,8 – 4,5 gramu na 100 g.
- podle obsahu přídatných látek – je lepší, když neobsahují přidaný cukr a dusitanové soli. Čím kratší výčet ingrediencí, tím lépe. Ale nemusíte to brát úplně fanaticky.
Některé dobré tipy: