Salátová čekanka a řapíkatý celer jsou neprávem trochu opomíjené nízkoenergetické druhy zeleniny, které ale můžete velmi dobře využít při hubnutí v zimním období. Řapíkatý celer bývá v zimně křehčí než v létě, čekanka v létě většinou – s výjimkou specializovaných obchodů – ani není dostupná. Lidé se v případě čekanky obávají hořkosti, u řapíkatého celeru zase nepříjemných postranních vláken. Ale s obojím si můžete hravě poradit.
Čekanka
Existuje v bílé variantě, která by měla být správně skladována zabalená, nebo ve variantě červené, známé také pod názvem radicchio nebo treviso. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, vitaminu K a zinku. Nejlepší je využít krásnou křupavost a přidat ji do salátů, ale dá se také grilovat nebo zapékat. Jen lehkou, ale velmi příjemnou nahořklost získáte, když připravíte zálivku s trochou kyselosti a sladkosti. Například s medovo-citronovou zálivkou.
Zkuste třeba Salát z čekanky s mozzarellou, hruškami a ořechy. Recept najdete v Jídelníčku na listopad, kde představuje večeři.
Řapíkatý celer
Je vynikajícím zdrojem vitaminu C, A a K, kyseliny listové a draslíku. Můžete ho nakrájet na tyčky společně s mrkví a okurkou a namáčet do cizrnového hummusu nebo tvarohových dipů. Řapíkatý celer je výborný do salátů, skvěle funguje s jablky a ořechy v salátu waldorf. Určitě ho přidejte do zeleninových polévek nebo připravte glazováním. Návod k výběru, odstranění vláken a dalším úpravám najdete na webu pan Cuketky.