Kozí sýry existují – stejně jako kravské – v mnoha variantách. Ty se mezi sebou liší obsahem sušiny a tedy i bílkovin a tuků. Od toho se pak odvíjí množství vhodné při hubnutí.
Nejnižší energetickou hodnotu má sýr Kozí Lučina. Vzhledem k tomu, že má ve 100 gramech 614 kJ a 12 g tuků, můžete jej sníst klidně 100 g na snídani s pečivem nebo k večeři se zeleninou.
O něco vyšší energetickou hodnotu mají čerstvé měkké kozí sýry prodávané ve válečcích. Jejich energetická hodnota je kolem 1000 kJ a mívají přibližně 20 g tuků. Těchto sýrů byste měli sníst kolem 80 gramů na snídani nebo večeři, případně 40 -50 gramů na dopolední nebo odpolední svačinu.
Plísňové kozí sýry mívají kolem 1300 kJ, kolem 29 gramů tuků a 16 gramů bílkovin. Stačit by vám mělo, stejně jako u předchozího typu, 80 gramů na snídani nebo večeři, případně 40 -50 gramů na dopolední nebo odpolední svačinu.
Nejvyšší energii můžete čekat u kozích sýrů typu gouda, které mívají přibližně 1600 kJ a 32 g tuku. Ale také 25 g bílkovin. Tady byste si měli vystačit se 60 gramy na snídaně nebo večeře. Ale kdybyste dávku trochu navýšili a někde jinde během dne trochu ubrali, stálo by to za to, protože tento typ kozího sýra má díky vysokým bílkovinám velmi dobrou sytivou schopnost.