Pokud jde o zdraví, jsou rostlinné paštiky vhodnější než klasické. Mívají v průměru o něco méně tuku a složení mastných kyselin tohoto tuku bývá vhodnější, tedy s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin. Bílkovin rostlinné paštiky příliš moc neobsahují (3-5 g/100 g), ale to platí i pro klasické paštiky (mívají kolem 9 g/100 g). I klasické paštiky jsou z největší části tvořeny tukem.
Při hubnutí je zapotřebí počítat s tím, že vegetariánské paštiky mají:
- relativně vyšší energetickou hodnotu (až 996 kJ/100 g), ale stále o něco méně než klasické
- nemají úplně málo tuku (až 23 g/100 g), ale klasické mívají ještě více
- bílkovinami, které při hubnutí potřebujete zvýšit, nijak zvlášť neoplývají
- mají vyšší obsah soli (až 1,6 g/100 g), některé klasické mívají o něco méně
Pozitivní je u rostlinných paštik průměrně nízký obsah sacharidů. Při hubnutí lze tedy vegetariánské paštiky zařadit, ale ostatní potraviny použité v jídelníčku ve stejný den by měly mít spíše nižší obsah tuku a soli a bílkovin naopak více. V praxi to může vypadat třeba tak, že si potřete knackebroty rostlinnou paštikou, přidáte plátky tofu nebo šmakouna, případně pečeného krůtího masa (pokud se nestravujete čiště rostlinně) a obložíte zeleninou.
Některé příklady: