Jak důležitý je glykemický index potravin ?

Otázka 318/365: Jak důležitý je glykemický index potravin ?

365 otázek o výživě a hubnutí

Glykemický index (GI) potravin je při hubnutí důležitý. Jeho důležitost sice byla v určitých obdobích trochu přeceňována, ale vnímat bychom jej měli. Jde o to, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Do jisté míry nám správný výběr sacharidových potravin pomůže a učiní naší dietu zdravější a příjemnější (=méně hladovou).

Čím více po jídle stoupne glykemie, tím více se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který produkuje slinivka břišní). Čím více inzulínu, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Člověk, který často konzumuje potraviny s vysokým glykemickým indexem (snídaňové cereálie, bílé rohlíky, bagety, pizza, koblihy, ..) mívá intenzivnější hlad a ten se snaží utišit opět dalšími sacharidy. Tím se dostává do začarovaného kruhu.

Ještě důležitější než glykemický index je glykemická výslednice po jídle. To znamená, že pro nejlepší efekt je potřeba kombinovat sacharidové potraviny s těmi, které mají vyšší podíl bílkovin tak, aby glykemická výslednice po jídle byla minimální a pocit sytosti ještě o něco delší.

Brambory a glykemický index

Občas se můžete setkat s názorem, že je lepší brambory vynechat, protože mají vysoký glykemický index a že je lepší je nahradit rýží. Brambory se ocitly na blacklistu proto, že nejvíce informací o GI pochází z Austrálie nebo Kanady, kde si lidé pod pojmem brambory představují bramborové hranolky. A ty mají, stejně jako brambory pečené v troubě GI vysoký. Pokud však brambory uvaříte (nejlépe ve slupce), bude jejich GI srovnatelný s těstovinami (nerozvařenými). Úplně nejnižší index mají brambory salátového typu (lojovité) a nejlépe jejich rané formy. Oproti salátovým bramborám mají přílohové druhy GI vyšší, nejvyšší mají brambory určené na kaši (škrobovité). Úplně nejnižší GI bude mít salát z lojovitých raných brambor uvařených ve slupce a následně zchlazených (samozřejmě se zeleninou a jogurtem či trochou olivového oleje).

Další přílohy a jejich GI

Kvůli nižšímu glykemickému indexu byste měli dát šanci také batátům, místo klasických těstovin zkusit celozrnné. Místo obyčejné nebo jasmínové rýže volte basmati nebo natural, případně rýži červenou nebo černou. Pokud nemáte jinou volbu než knedlíky, dejte si raději bramborové než houskové. Místo kuskusu si připravte raději bulgur. Kromě toho se nebojte vyzkoušet pohanku nebo pohankové soba nudle, ječné kroupy, quinou, případně vařená celá zrna ovsa nebo pšenice. Glykemický index příloh ještě dále snížíte jejich smícháním s uvařenými nebo konzervovanými luštěninami. Například rýži můžete smíchat s uvařenými nebo konzervovanými fazolemi nebo cizrnou.

Pečivo a GI

Celozrnné pečivo je doporučováno nejen pro vyšší obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale i kvůli nižšímu GI. Platí, že chléb nebo pečivo z žitné mouky má nižší GI než pečivo z mouky pšeničné. Většinou se obě mouky míchají a pak záleží na tom, kolik má ten který druh pečiva žitné mouky – čím více, tím lépe.  Různých druhů pečiva je na trhu nepřeberné množství a je téměř nemožné dát nějaký přesný návod k výběru. Vzhledem ke GI jsou problematické takzvané vícezrnné druhy pečiva, protože vůbec nemusí být celozrnné. Naopak celozrnné pečivo musí mít minimálně 80 % své hmotnosti tvořeno celozrnnou moukou. Nejnižší GI bude mít kváskový žitný chléb, který už je běžně dostupný nebo ho můžete upéci sami. Doma můžete do chleba přidat ještě ovesné vločky, drcené lněné semínko, ořechy nebo vlákninu psyllium.

Kdo by měl hlídat výšku glykemického indexu nejvíc ?

Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob. Nejvíce ostražití by měli být obézní, diabetici a lidé, u nichž se vyskytují srdečně cévní choroby v rodinách. Jde totiž o to, že chronicky zvýšená hladina inzulinu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí.

 

Facebook

Články, testy a recepty

Noví kolegové v poradně – Michal

Ing. Michal Kuna Je k dispozici klientům, kteří nemůžou dojíždět do poradny osobně, ale zároveň chtějí dosáhnout co nejefektivněji svých výsledků. Ideálně těm, kteří jsou odhodláni podpořit změnu jídelníčku také cvičením. Nejvíc bude vyhovovat precizním mužům, kteří se nebojí technických forem komunikace. Tím ale není řečeno, že se do jeho programu nemůžou zapojit ženy jakéhokoli […]

Noví kolegové v poradně – Kamila

Specialistka na hubnutí a zdravý životní styl hlavně u žen ve věku kolem menopauzy Ing. Kamila Toušková, DiS. Kamila je vystudovanou nutriční terapeutkou. Své tříleté studium v oboru nutriční terapeut ukončila sepsáním absolventské práce na téma Výživa a zdravý životní styl žen v menopauze. Je také zkušenou instruktorkou pilates. Pomáhá svým cvičencům od bolestí pohybového […]

Jak se vyznat v sýrech ? 3.díl – Eidam, Gouda, Čedar a Ementál

Mezi lidmi stále panuje dlouho zakořeněný mýtus, že je sýr Eidam se 30 % tuku v sušině ,,dietní“ potravinou. Ne že by to bylo úplně špatně, ale platí to jen relativně. Když budeme srovnávat Eidam 30 % s jeho tučnější variantou, tedy 45 % tuku v sušině, bude ,,třicítka“ lepší volba. Ale pořád platí, že […]

Videokurz Jak si sestavit a uvařit jídelníček při hubnutí – předprodej

Chcete si umět sami plánovat redukční jídelníček, který je nutričně vyvážený a přitom není stereotypní? Víte kolik a jakého jídla byste měli při hubnutí za den zkonzumovat, abyste neměli hlad a zbytečné chutě? Chtěli byste se vyhnout častým chybám při snižování váhy? Chcete hubnout z tukových zásob a zachovat si aktivní tělesnou hmotu? A přitom […]

Web rozumnehubnuti.cz – nezávisle a bez reklam

MUDr. Václava Kunová

Webové stránky provozuje MUDr. Václava Kunová, která se na tomto prostoru věnuje psaní nezávislých a nekomerčních článků o tématech, která vás zajímají.

Patří mezi ně také vyvracení mýtů a polopravd v oblasti výživy a hubnutí.

Užitečné informace převádí až do praktických řešení, tedy receptů, jídelníčků a dalších konkrétních tipů.

Již od roku 2008.

Baví mě, když má jídlo šmrnc – rozhovor MUDr. V. Kunové pro OnaDnes.

Moje knihy o výživě a hubnutí

Dezerty pro zdravé hubnutí

Chuť na sladké má občas každý. Pokud vás ale přepadá často a brání vám ve zdravém hubnutí, je zapotřebí odhalit příčinu a zakročit. Často to bývá únava, nevyspání, stres a špatně sestavený jídelníček chudý na bílkoviny. Sladké chuti se ale nemusíte úplně vyhýbat. Existuje mnoho možností, jak připravit dezert, který chuť na sladké uspokojí, ale bude mít vyvážené nutriční hodnoty. Právě takové recepty vám představuji v e-knize Dezerty pro zdravé hubnutí.

150 Kč

Menopauza a hubnutí – jak vyřešit neřešitelný problém?

Jak souvisí hormonální změny s přibíráním v období kolem menopauzy? Proč kolem menopauzy nárůstá množství tuku hlavně v pase? A lze s tím něco udělat? Lidová moudrost říká, že se v tomto období hubnout nedá. Nebo za velmi vysokou cenu nelidského odříkání. Skutečnost je trochu jiná.

Žen, které trápí kila navíc v období kolem menopauzy je rozhodně víc než těch, které váhu řešit nemusí. Právě proto vznikla tato kniha. Shrnuje dostupné informace o vlivu menopauzy na metabolismus a specifické obtíže, které ovlivňují regulaci příjmu potravy na jedné straně a energetický výdej na straně druhé. Vysvětluje, jestli se s nimi dá něco dělat a co konkrétně můžete zařídit vy sama.

280 Kč

60 večeří pro zdravé hubnutí 2021

Recepty na rychlé studené a teplé večeře složené jen z bílkovin a zeleniny. Kniha vám pomůže vyřešit nejtěžší úkol při hubnutí. Tedy nemít večer hlad ani chuť a přitom udržet příjem kalorií tak, abyste hubli.

Cena: 375 Kč
O knize řekli:
Simona Záveská
Knihu vřele doporučuji všem lidem, kteří nemají nápady co zajímavého a chutného jíst na večeře místo obligátní vaječné omelety/obloženého chleba. Ať už jste v redukčním režimu nebo ne, tak recepty využijete pro celou rodinu. Kniha mne naučila jak se dá chutně upravit zelenina na spousty způsobů a dala tipy na výborné zeleninové zálivky, které dají salátu úplně „jiný rozměr“ . Překvapila mne snadná a levná domácí výroba sýru labneh nebo-li domácí Lučiny. Už by mne nenapadlo si kupovat předraženou Lučinu z obchodu, protože ta chuť té domácí je „hvězdná“ a nesrovnatelně levnější.

Praktický návod na zdravé hubnutí 2022

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 350 Kč
O knize řekli:
PhDr. Iva Málková (zakladatelka Společnosti STOB)
Název E-booku Praktický návod na zdraví hubnutí je stoprocentně pravdivý. Z přemíry informací o výživě a hubnutí, které nás dnes zaplavují, vybrala autorka ty nejdůležitější, které jsou podstatné pro redukci váhy. Seznamuje srozumitelně čtenáře se základními živinami tak, aby byl schopen si sestavit samostatně jídelníček šitý na míru právě jemu, a to i s ohledem na množství přijaté energie. Vysvětluje i důležitost dalších faktorů při sestavování jídelníčku jako je glykemický index, glykemická nálož, vitaminy, minerální látky a žhavá novinka střevní mikrobiom. Dobrým pomocníkem pro sestavení jídelníčku je i přehled potravinových skupin a tipy na jednotlivé chody. U zkušené odbornice máte jistotu, že to, co se dočtete, vychází z vědecky podložených závěrů.

Sezónní jídelníčky ve výhodném setu

Chcete přestat držet diety a místo toho začít hubnout? V tomto návodu najdete vše potřebné k sestavení jídelníčku. Jak vám pomůžou bílkoviny a kolik jich máte jíst? Jak zlepšit střevní mikrobiom, aby vám pomáhal ve zhubnutí? A jakým nejčastějším chybám se vyhnout? Vše, co potřebujete vědět, stručně, srozumitelně a přitom velmi konkrétně.

Cena: 250 Kč

Facebook