Vývary při hubnutí samozřejmě jíst můžete. Takové, které si uvaříte doma nebo dáte v restauraci, vám pomůžou navýšit množství tekutin a v chladnějším období zahřejí. Díky jejich psychologické sytivosti pak snadněji dodržíte nastavený jídelníček. Pokud si ve vývaru ponecháte zeleninu, bude nutriční kvalita ještě lepší.
Vývary si dávejte si úplně kdykoli, protože jejich energetická hodnota je velmi nízká. Nejlépe jsou na tom vývary zeleninové, jejichž energetická hodnota je zanedbatelná. O něco více energie a tuků mají vývary drůbeží a rybí, ještě více vývary hovězí. Přesto si je občas dávejte. Nebojte se ani použít kosti (žebro, oháňka), tyto vývary totiž pozitivně ovlivňují kvalitu střevního mikrobiomu (hlavně díky glutaminu a kolagenu).
Pokud vaříte masový vývar, po uvaření ho nechte vychladnout (přes noc nebo ho rychle zchlaďte ve dřezu s ledovou vodou) a s povrchu pak seberte vrstvu tuku.
Snažte se také o to, aby nebyly příliš slané.