Bramborové lupínky jsou pro hodně lidí neodolatelnou pochutinou, která dokáže snadno sabotovat úsilí o zhubnutí. Proto se objevují alternativy, které mají být zdravější variantou k bramborovým chipsům. Jak je to ale doopravdy?
Bramborové lupínky (chipsy) mívají na 100 g přibližně 2250 kJ, k tomu 35 g tuků, 1,5 g soli a jen 5 g bílkovin.
Pokud si vyberete lupínky zeleninové, ušetříte na 100 g jen 200 kJ a 3 g tuku. Docela podstatný rozdíl může být v soli, kde se můžete dostat na poloviční hodnoty.
Větší rozdíl je u chipsů proteinových. Tam už ušetříte přes 500 kJ. Bílkovin mají tyto výrobky až téměř desetinásobek oproti chipsům bramborovým. Tuků bývá kolem 12 g a vyšší je obsah vlákniny. Počítejte ale s vyšší cenou a s tím, že se pořád jedná o vysoce technologicky zpracovanou potravinu, tedy nic, co by se dalo doporučit ke každodenní konzumaci.