Caesar salát patří k oblíbeným položkám na menu mnoha restaurací. Chuťová kombinace křehkého římského salátu se zálivkou z ančoviček, parmazánu, olivového oleje a dijonské hořčice je neodolatelná. Salát má i skvělou sytící schopnost díky kuřecímu masu, proto je při hubnutí výhodný. Pokud si ho budete připravovat doma, uberte oproti restauračním recepturám na tuku a zmenšete množství krutonů. Budete-li se držet receptu, vejdete se do 1328 kJ na porci a zároveň sníte 31 g bílkovin.
Suroviny na 2 porce
300 g římského salátu nebo salátu little gem
200 g kuřecích prsou
4 kávové lžičky olivového oleje
20 g celozrnného toastového chleba
3 lžičky červeného vinného octa
1 žloutek
10 g ančoviček (2 filátka)
2 lžičky dijonské hořčice
2 malé stroužky česneku
10 g strouhaného parmazánu (nebo Gran Moravia)
sůl, pepř
3 kapky worcesterové omáčky (nemusí být)
Postup
Vyndejte z lednice maso a nechte ho aspoň 30 minut při pokojové teplotě.
Krutony:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Toastový chléb nakrájejte na čtverečky asi 1,5 x 1,5 cm. Plech vyložte pečicím papírem a pečte krutony 12 minut na sucho. V polovině doby pečení je promíchejte.
Zálivka:
Nasekejte na drobno ančovičky, přidejte vinný ocet a případně worcester. Prolisujte česnek a spolu s hořčicí a troškou soli přimíchejte k ančovičkám s octem (soli dejte jen malinko, protože ančovičky, sýr a hořčice jsou slané dost). Prošlehejte a přidejte žloutek, poloviční množství oleje a polovinu parmazánu. Dejte do lednice vychladit.
Salát:
Salát omyjte a osušte, ideálně v odstředivce na salát. Nakrájejte ho na kousky a rozložte do talíře.
Maso:
Dejte maso na kuchyňské prkénko, přetáhněte potravinářskou fólií a naklepejte tak, aby mělo přibližně stejnou výšku ve všech částech. Osolte ho a opepřete.
Rozpalte pánev a potřete ji zbylým olejem. Položte na ni maso a zprudka opékejte po dobu asi tří minut. Když má zlatavou kůrku, otočte ho a opékejte další dvě minuty zprudka.
Stáhněte plamen a nechte ho pomalu na pánvi dojít asi osm minut. Přendejte na talíř a počkejte pět minut, než se odleží.
Maso by mělo zůstat šťavnaté, ale při naříznutí nesmí být růžové. Nakrájejte na plátky.
Dokončení:
Připravený salát na talíři smíchejte se zálivkou, nahoru rozložte plátky masa a poházejte krutony.
Nahoru nastrouhejte zbylý parmazánán.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1328 |
Bílkoviny(g) | 31,3 |
Tuky(g) | 17,6 |
Sacharidy(g) | 8,6 |
Poznámka
Na salát Caesar můžete použít i zbylé upečené nebo uvařené kuřecí maso. Nehubnoucím dejte více krutonů nebo jim k salátu přidejte pečivo.
Obměna
Caesar salát si připravte klidně s grilovanými krevetami, nutriční hodnoty budou velmi podobné jako při použití kuřecích prsou.