Parmazán nebo jeho tuzemská verze Gran Moravia patří mezi velmi zdravé potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vápníku. V obsahu vápníku mezi sýry zaujímá prvenství, protože na 100 gramů dodá 1184 mg. To je 118 % doporučené denní dávky. V takové porci zároveň najdete 36 g bílkovin. Což je mimochodem skoro stejné množství, jaké dostanete, když sníte 200 g masa.
Enormně vysoký obsah bílkovin a vápníku je logicky daný nízkým podílem vody a tedy naopak vysokým procentem sušiny. Za to zaplatíte ,,výkupné“ v podobě vyššího množství tuku (26 g) a tím pádem vyšší energetickou hodnotou (1640 kJ).
Přesto lze Parmazán při hubnutí velmi dobře využít. Například když si připravujete salát s grilovaným kuřecím masem (málo tuku), přidejte 20 g strouhaného Parmazánu. Přidání 300 kJ a 5 g tuku výsledné hodnoty salátu nerozvrátí, ale výrazně jej obohatí chuťově i nutričně. Podobným způsobem můžete uvažovat při vaření těstovinových pokrmů, kdy nejdříve vymyslíte zdroj bílkovin s nízkým tukem a Parmazán použijete jako nutričně bohaté ,,koření“.