S vegetariánskými nebo spíše veganskými náhradami masa, uzenin a ryb se roztrhl v poslední době pytel. Pokud jde o hubnutí, ne vždycky jsou nutriční výhrou. Některé mají dokonce více tuku než jejich živočišná předloha, tím pádem mají i vyšší energetickou hodnotu, jiné zase překypují solí.
Vždy se podívejte na množství bílkovin a porovnejte s obsahem tuku. I když budou některé z nich mít bílkovin dostatek, můžou být bílkoviny původem z pšenice a jsou tedy čistým lepkem. To znamená nekompletní spektrum aminokyselin a tedy jejich nižší kvalita. Sójová bílkovina naopak znamená kvalitu vyšší. Hrachová bílkovina pak stojí někde uprostřed.
Když budete vybírat, zkuste si představit kuřecí nebo krůtí prsa se 450 kJ na 100 g, 1 gramem tuku a 21 gramy bílkovin. Velmi podobně je na tom šunka. Ostatní typy uzenin byste stejně jíst při hubnutí neměli. Má tedy daná veganská náhrada tuku více nebo méně ? Má aspoň 15 g bílkovin? Kolik procent z doporučeného denního příjmu soli (5 – 6 g) vám ,,ukrojí“ ?
Několik příkladů
1. Veganské uzené – málo tuků, hodně bílkovin, ale nižší kvality, hodně soli
- 700 kJ
- 27, 7 g bílkovin (pšeničná bílkovina lepek)
- 0,6 g tuku
- 12 g sacharidů (v mase nejsou sacharidy žádné)
- 3,2 g soli
2. Chorizo – nižší energie než klasické chorizo, méně tuků než klasika (ale stále celkem dost)
- 642 kJ
- 16 g bílkovin (sójová bílkovina )
- 7,4 g tuku
- 2,9 g sacharidů
- 1,4 g soli
3. Vuňák – veganský tuňák – téměř stejné nutriční hodnoty jako tuňák v oleji, z hlediska hubnutí není ani plusem ani minusem.
- 1160 kJ
- 22,6 g bílkovin
- 19,9 g tuku
- 1,7 g sacharidů
- 0,9 g soli
Podrobnější porovnání bude předmětem testu (v příštím roce).