Mít připravené jídlo v krabičkách na celý den je ideální, pokud chcet zdravě hubnout nebo si udržovat váhu po zhubnutí. Hodí se také tehdy, když máte mírně vyšší hladinu cholesterolu nebo cukru v krvi a po dohodě s lékařem chcete nejdříve zkusit, zda neklesne takzvaně na dietě. Pokud si jídlo připravujete sami, víte přesně, kolik tuku a soli do základních ingerdiencí přidáte a můžete si tak snadno spočítat, jestli jíte tolik, kolik potřebujete. Dá to trochu práce, ale při správném plánování možná méně než kolik potom následující den strávíte sháněním jídla v obchodě nebo čekáním v restauraci.
Nemáte-li času nazbyt, můžete sáhnout po některém z dodavatelů krabičkových diet.
Dříve existovaly v České republice desítky firem dodávajících krabičkovou dietu, což znamená, že se tímto způsobem stravovaly tisice lidí. V současné době se trh zúžil na několik málo dodavatelů. Někteří z nich mají velmi široké pole působnosti, záběr na více stravovacích stylů a jsou schopni kromě jídla dodat také relevantní informace o tom, co vlastně daný den konzujete. To by mělo být mimochodem hlavním kritériem, zda se pro takovou firmu rozhodnout.
Co je vlastně krabičková dieta ?
Jedná se o čerstvě připravovanou stravu dodávanou klientům většinou za účelem redukce váhy. Strava by měla pokrývat veškeré nutriční potřeby, není počítáno s tím, že by si klient cokoli dále dokupoval (ani žádné doplňky stravy). Strava je rozvážena většinou denně (někdy obden nebo 2 x týdně).
Přínosy krabičkových diet
Jestliže je dieta sestavena skutečným odborníkem, může významně zlepšit nutriční stav člověka a to i v průběhu redukčního procesu. Může mít i velmi vhodný edukativní vliv, protože klient pochopí důležitost častého příjmu stravy pro dobře fungující metabolismus a zbaví se návalů chutí na nevhodné potraviny s vysokou energetickou hodnotou. Pochopí, že jeho dosavadní pokusy o zhubnutí, často hraničící s hladověním, k úspěchu vést nemohly.
Úskalí krabičkových diet
Kromě nedostatečného odborného zázemí v některých firmách, je stejně jako v současném potravinářství velkým problémem tlak na cenu. Vzhledem ke konkurenci se řada firem snaží snížit cenu vstupních surovin, což se samozřejmě na nutriční hodnotě negativně projeví. Šetření na surovinách se projevuje hlavně na malém množství zeleniny, bílkovin a nízkém zastoupení vápníku v jídelníčku. To může při dlouhodobém užívání vést k výživovým deficitům (riziko vzniku chudokrevnosti, řídnutí kostní hmoty).
Podle čeho byste si měli krabičkovou dietu vybírat?
Vzhledem ke konkurenci můžete a měli byste si vybírat opravdu pečlivě. Cena stravy by neměla být jediným kritériem. Potřebujete-li zhubnout větší množství kilogramů a plánujete-li odebírat krabičkovou dietu déle než 1 měsíc, zvažujte ještě pečlivěji.
První vizitku o dané firmě vám dají webové stránky. Čím více informací a čím přehlednější, tím lépe. Budete vědět nutriční hodnoty každého jídla ? Nejen energii, ale i obsah bílkovin, tuků a sacharidů ? Tato informace je pro vás signálem toho, že si daná firma dává s klienty více práce. Je garancí určitého odborného zázemí.
Chuťové preference každého z nás jsou velmi individuální. Nejlepším řešením je objednat si nejdříve jeden zkušební den. Je dobrým signálem, když firma tuto možnost nabízí.