Pokud v jídelníčku chybí železo, může vzniknout anémie z deficitu železa. Projevuje se celkovou únavou, zadýcháváním neodpovídajícím námaze, někdy nevolnostmi nebo bolestí hlavy. Na nedostatek železa jsou citlivější ženy z důvodu krvácení při menstruaci.
Nedostatek železa se neprojeví hned, ale až po několika měsících, kdy v jídelníčku chybí. Jestliže se někdo snaží omezovat maso, ale nenahradí jej jinými potravinami bohatými na železo, deficit na sebe nenechá čekat dlouho.
Nejvíce železa v dobře vstřebatelné formě obsahuje červené maso, hlavně hovězí. Rozhodně nemusí být v jídelníčku často.
Doporučená denní dávka je 8 – 18 mg železa na den, přičemž 100 gramů hovězího masa obsahuje 2, 7 mg železa. Ale i tmavší části drůbežího masa, tuňák a další ryby, mořské plody, vejce, tofu, některé druhy zeleniny a ovoce, dýňová semína, quinoa a čokoláda obsahují železo. Jeho vstřebání organismem vždy podpoří vitamin C.
Z toho vyplývá, že pokud je váš jídelníček nutričně bohatý a výše zmíněné potraviny obsahuje, stačí tmavší druhy masa konzumovat přibližně jednou až dvakrát za týden.