Tofu patří mezi výborné zdroje bílkovin, v rámci potravin rostlinného původu jedny z nejkvalitnějších. Má energetickou hodnotu kolem 500 kJ a 12 gramů bílkovin na 100 g. Jeho výhodou je také rychlé a jednoduché použití a relativně nízká cena. Jestliže za 100 g kuřecího prsního masa zaplatíme kolem 35 Kč, tofu stojí přibližně 15 Kč. I když má tofu na 100 g méně bílkovin než kuřecí maso, vychází tofu cenově lépe. Za 1 gram čisté bílkoviny zaplatíme v případě tofu průměrně 1,25 Kč, u kuřecích prsou je to 1,75 Kč.
Pokud nemáte s tofu zatím žádné zkušenosti, začněte se zauzenou variantou. Stačí drobně nakrájet a zamíchat do zeleninového salátu. Přidat lžičku olivového oleje, balsamikový ocet nebo citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř.
Tofu natural je skvělé, ale nezkoušejte ho ochutnávat bez přípravy. Odradilo by vás to. Můžete jej nakrájet na kostky a pak marinovat ve směsi koření, případně v kvalitní sójové omáčce. Následně opéci na pánvi na lžičce oleje. Velmi dobře chutná v různých pálivých omáčkách na bázi kokosového mléka, se zeleninou, kterou jen narychlo orestujete, aby zůstala křupavá. Na kostky nakrájené tofu přidáte až do hotové omáčky.
Recepty (rozumnehubnuti)
Další recepty – BBC good food (v angličtině)
Čtěte také: