Chápu, že někteří lidé mají ze suchých a nudných kuřecích prsou posttraumatický syndrom a začali se tomuto masu úplně vyhýbat. To je ale celkem škoda, protože lze snado identifikovat příčinu a napravit ji. Stojí to za to, protože jde o maso s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, nízkým procentem tuku a rychlou přípravou.
Za nevábnou konzistencí kuřecího prsního masa stojí většinou fakt, že restaurace nebo jídelna použila nekvalitní rozmražený plátek, který potom dlouho ,,trápila“ v konvektomatu.
Jak tedy udělat z kuřecích prsou základ dobrého oběda nebo večeře ?
Koupit kvalitní chlazená kuřecí prsa nejlépe farmářská nebo v bio kvalitě. Pokud nechcete tolik utrácet, kupte celé farmářské kuře, pro sebe si odeberte prsní maso a ostatní části kuřete využijte na několik obědů pro rodinu.
Jestliže chcete použít kuřecí prsa na salát nebo do tortilly, zkuste je pošírovat ve vývaru nebo v koření a bylinkách. Zůstanou šťavnatá a pošírováním neztratí na váze.
Vyhýbejte se pokud možno přírodním plátkům, které k suchosti vždycky trochu inklinují. Pokud už je chcete takto připravit, dejte navrch plátek šunky, sýra a třeba list šalvěje. Nebo malinký kousek parmazánu nebo nivy (třeba 20 gramů), které ,,zafungují“ jako koření a udrží šťavnatost.
Kuřecí prsa zůstanou šťavnatá v omáčce. Ideální jsou různá thajská karí, kdy uvaříte nejdřív omáčku se lžičkou kari pasty nebo i bez, cibulí, zázvorem, přidáte light kokosové mléko. Omáčku provaříte a až když je hotová, vložíte kuřecí maso nakrájené na kostky. Chvíli provaříte společně, ale nemusí to být dlouho. Na talíři přidáte bylinky a (nebo) chilli papričky.
Krátce orestované nebo osmahnuté kuřecí nudličky nebo kostky, k nimž přidáte spoustu zeleniny také zůstanou šťavnaté. A máte-li rádi, použijte pálivější koření nebo papričky. Tím se pokrm rozhodně vyhne nudě.