Batáty, neboli sladké brambory jsou při hubnutí vhodnou přílohou. Můžete z nich připravit batátové pyré podobně jako připravujete bramborovou kaši, zkusit můžete batátové hranolky pečené v troubě nebo je využijte jako součást dušených pokrmů. Jejich energetická hodnota je stejná jako u klasických brambor. Obsah sacharidů je také stejný, tedy 21 g/100 g. V klasických bramborách najdeme něco kolem 2 g vlákniny, v batátech o 1 g více. Batáty jsou navíc velmi bohaté na antioxidanty se skupiny karotenů. Glykemický index (GI) batátů kolísá v závislosti na kuchyňské úpravě. Přestože pečení GI zvyšuje, chuťově stojí za to. Kombinací s bílkovinami můžete docílit příjatelné glykemické výslednice celého pokrmu a lepší sytivosti.
Jsou lepší brambory nebo batáty ?
Batáty můžete kombinovat s kuřecím nebo krůtím masem, pošírovanými vejci, rybami, tofu nebo feta sýrem tak, aby měl výsledný pokrm dost bílkovin.
Recept na rychlý oběd – Pečené batáty s tuňákem
Suroviny na 1 porci
- 200 g sladkých brambor
- 1 konzerva tuňáka v oleji (vyberte takovou, kde je 100 g čisté váhy ryby)
- 20 g cibule
- 2 lžičky kysané smetany
- 1 lžička limetové šťávy
- chilli paprička (nebo mleté chilli)
- špetka cayenského pepře
- nať koriandru nebo petrželky
Postup
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Sladké brambory pečlivě omyjte, ale neloupejte a rozpulte. Osolte a dejte péci na 40 minut.
Mezitím než se brambory upečou, připravte marinovanou cibuli. Nakrájejte ji na jemná čtvrtkolečka a promíchejte s limetovou nebo citronovou šťávou.
Tuňáka vyjměte z konzervy a nechte okapat přebytečný olej. Nakrájejte chilli papričku a nasekejte na hrubo koriandr.
Na talíř posaďte upečené brambory. Na brambory navrstvěte tuňáka, cibuli, lehce posypejte cayenským pepřem a chilli papričkou. Navrch přidejte kysanou smetanu a posypte natí koriandru.
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1698 |
Bílkoviny(g) | 26 |
Tuky(g) | 14 |
Sacharidy(g) | 43 |