Výrobců proteinových tyčinek existuje nepřeberné množství a trh začíná být nepřehledný. Na druhou stranu ale přibývá tyčinek s vhodným poměrem bílkovin vůči sacharidům a s naprosto minimálním obsahem cukru. Tyčinka by měla obsahovat vyšší množství kvalitních bílkovin (proteinů), to znamená aspoň 30 g/100 g.Existují tyčinky s 50 nebo dokonce 60 g bílkovin, některé z nich už ale nejsou chuťově moc dobré. Pokud vám bude vyhovovat tyčinka s 30-35 g bílkovin, stačí to. Pokud jde o sacharidy, není nutné se hnát za co nejnižším číslem, pokud nejste v předsoutěžní fitness přípravě nebo nejste zastánci přísně nízkosacharidové diety. Ale je pravda, že u tyčinek méně sacharidů rovná se lépe. A čím méně z celkových sacharidů budou tvořit cukry jako takové, tím lépe pro vás. Pokud byste si chtěli výběr zjednodušit, zapamatujte si pravidlo 1:1. To znamená, že pokud bude mít tyčinka například 30 g bílkovin a k tomu přibližně 30 g sacharidů, je to velmi dobrá volba.
Tuků by nemělo být příliš a jde o to, aby z nich jen malou část představovaly tuky nasycené, které jsou nevýhodné nejen ze zdravotního hlediska, ale i z důvodu strategie hubnutí. Pokud je vysokobílkovinná tyčinka s nízkým obsahem jednoduchých cukrů a kvalitními tuky ještě navíc doplněna o vlákninu, měli byste ji určitě věnovat pozornost.
Čtěte také: