Úplně nejlepších výsledků při hubnutí dosáhnete tehdy, když víno na nějakou dobu úplně oželíte. Ale záleží na tom, jak bude váš organismus reagovat na redukční režim.
Dejme tomu, že je někdo zvyklý dát si 1 – 2 skleničky vína několikrát týdně a k tomu nemá jídelníček v pořádku. Rozhodne se hubnout. Upraví příjem energie a začne se hýbat. Zpočátku si může ponechat zvyk dávat si třeba každý pátek a sobotu 2 skleničky vína. Jestliže jde všechno dobře, proč to měnit ?
Jiná situace nastane v momentě, kdy už zbývají 3 nebo 4 kila do cílové váhy. Finále je vždycky nejtěžší. V této době asi bude nutné se vína na pár týdnů vzdát úplně.
Přestože červené, ale i bílé víno obsahuje příznivě působící látky typu resveratrol (posouvá složení střevního mikrobiomu kýženým směrem), má vysokou energetickou hodnotu. I když jde o suché víno skoro bez zbytkového cukru, alkohol má sám o sobě značnou energetickou hodnotu. Přesně na každý gram 28 kJ. To znamená, že když je ve skleničce s obsahem 1,5 dl 16 gramů alkoholu, můžete na každou takovou skleničku počítat se 450 kJ. Když si dáte 2 nebo 3 skleničky, přidáte si k celodennímu příjmu 900 – 1350 kJ. A to už není málo.