Pod pojmem ,,čína“ si většina lidí představuje pokrm z masa, zeleniny a rýže. Tedy na první pohled lepší alternativu ke knedlíkům a omáčkám nebo smaženým pokrmům s hranolkami. Ale ve skutečnosti je to trochu složitější. Pokud se podíváme podrobněji na některé položky z těchto restaurací nebo bister, zjistíme, že jsou velmi tučné, slané, někdy i sladké a ve výsledku hodně kalorické. Vysokou energetickou hodnotu mívají nejvíc kvůli obří porci vařené rýže, případně nudlí. Ještě více přílohy dostanete do krabičky tehdy, když si oběd odnášíte s sebou.
Pokud tedy jdete na oběd, hlídejte si u přílohy velikost porce s tím, že její část si klidně můžete nechat na další den. Snažte se také vybírat pokrmy co nejjednodušší a s menším množstvím omáček. Dobrou volbou je třeba hovězí stir-fry s brokolicí nebo podobně připravené kuřecí maso se zeleninou. Dostanete vyšší dávku bílkovin a vlákniny a pokud zvládnete sníst méně rýže, bude oběd v pořádku. Stir-fry znamená orestování masa a zeleniny zprudka na malém množství tuku po velmi krátkou dobu v pánvi wok.
Můžete také zkusit pečeného lososa s nudlemi, ideálně když i k němu bude porce zeleniny. Tučnější losos vám kromě bílkovin dodá příznivě působící omega-3 kyseliny a výborně zasytí. Vegetariánskou volbou s vyšším podílem bílkovin je tofu, i k němu bývá podávaná zelenina, sytivou schopnost váš oběd mít bude.
Oběd typu ,,čína“ si tedy i při hubnutí občas dát můžete, z druhé strany přípravit si chuťově velmi podobný pokrm, ale s mnohem lepším nutričním profilem zvládnete snadno a rychle i doma.