Většinu lidí zajímá ze všeho nejvíc číslo na váze. Ovšem struktura váhového úbytku může být různá. Zatímco u někoho se číslo na váze snižuje pomaleji, u jiného rychle. Ten, kdo hubne rychle, dost pravděpodobně ztrácí nejenom tuk, ale také vodu a svalové bílkoviny.
Hubnutí zaměřené na snižování procenta tělesného tuku je zdravější a dlouhodobě udržitelnější. Člověk s relativně vyšší váhou, ale větším podílem svalové hmoty má vyšší (rychlejší) bazální metabolismus. Což znamená, že i v klidu vydává více energie.
Abyste hubli převážně z tuku a zachovali co nejvyšší podíl aktivní tělesné hmoty (svalů a vody), je zapotřebí :
- Nastavit si optimální energetický deficit – tedy zhruba o 2000 kJ denně více vydávat než kolik přijmete stravou.
- Dbát na dostatek bílkovin v jídelníčku.
- Snížit sacharidy, ale nevyřadit je úplně.
- Cvičit se zátěží – s váhou vlastního těla nebo s činkami a k tomu přidat chůzi nebo jinou aerobní aktivitu s tím, že silové cvičení by mělo tvořit větší část vaší pohybové aktivity.
- Být trpěliví a konzistentní v jídelníčku. Žádné zkraty a černobílé myšlení. Drobná chybka v jídelníčku se ztratí v záplavě dnů, kdy se vám všechno povedlo na jedničku.