Zelňačka patří mezi oblíbené a polévky, které zahřejí. Ale asi by vás nenapadla jako volba do jídelníčku při hubnutí. Přitom není problém si ji dát v odlehčené verzi klidně i k večeři. Na jednu porci má jen 1100 kJ, zato 16 g bílkovin. Typické chuti je možné dosáhnout nahrazením klobásy uzeným tofu. Polévku můžete zahustit moukou, ale stačí dvě kávové lžičky na čtyři porce. Nemusíte se bát ani smetany, ale použijte takovou, která má 10 % tuku. Na každou porci vyjde jen 20 ml. Zato v množství zelí se neomezujte. Díky tomu bude polévka sytější a dodá vám víc vlákniny.
Zelná polévka s uzeným tofu
4 porce
Suroviny
- 400 g kysaného zelí
- 50 g cibule (½ středně velké)
- 2 stroužky česneku
- 12 g hladké mouky (= 2 lžičky)
- 160 g brambor
- 80 ml smetany na vaření 10 %
- 12 g rostlinného oleje (= 2 lžičky)
- 12 g cukru (= 2 lžičky)
- 320 g uzeného tofu (= 80 g na 1 porci)
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup
Rozpalte olej a na něm opečte nakrájenou cibuli. Opékejte asi 5 minut a pak přihoďte na plátky nakrájený česnek a opékejte 1 minutu. Opatrně, aby se česnek nepřipálil. Přisypte papriku a opékejte zase ještě 1 minutu. Pak přidejte mouku a na mírném plameni za stálého míchání restujte. Zalijte 800 ml vody. Přidejte bobkový list a lehce osolte. Přidejte zcezené zelí (pokud bude potřeba, překrájejte ho), brambory nakrájené na kostičky, nasypte cukr a vařte asi 20 minut. Dolaďte smetanou a do polévky vhoďte nadrobno nakrájené tofu. Dejte na talíř a posypte čerstvě mletým pepřem
Nutriční hodnoty | 1 porce |
---|---|
Energie(kJ) | 1109 |
Bílkoviny(g) | 15.8 |
Tuky(g) | 13.2 |
Sacharidy(g) | 22.1 |