Džemy patří mezi ,,zákeřné“ potraviny, které můžou do jídelníčku nepozorovaně vnést vysokou energetickou hodnotu a vyšší množství zbytečného cukru. Nejlepší je, když si místo džemu dáte do jogurtu nebo tvarohu čerstvé ovoce nebo ovoce jen krátce rozvaříte a dosladíte erythritolem nebo stevií.
Pokud si chcete ale přeci jen dopřát klasický džem, sledujte obsah ovoce a cukru.
Klasické džemy mívají kolem 970 kJ na 100 g a kolem 55 g cukru – například Jahodový džem (Darbo)
Džem s označením Extra je na tom úplně stejně – například Meruňkový (Schwartau)
Pokud je džem ze 100 % ovoce, můžete očekávat o 300 kJ méně a o 20 g méně cukru – například Broskvový (Relax).
Velmi podobně je na tom džem se sníženým obsahem cukru, kde je ale použito jen 45 % ovoce (džem má kolem 690 kJ a 39 g cukru) – například Meruňkový (Hamé)
Nejméně kilojoulů mají speciální džemy bez přidaného cukru. Jen 245 kJ a 7 g cukru. Doslazené bývají směsí erythritolu a sukralózy a mívají vyšší obsah ovoce. Například Borůvkový džem (AllNutrition)
Podívejte se také na můj recept:
Recept na rychlý domácí džem bez cukru