Tatarská omáčka má na 100 ml přibližně 1700 kJ a 40 gramů tuku. Je jasné, že ji nemůžete při hubnutí konzumovat ve velkém. Přesto ji můžete do jídelníčku chytře zakomponovat. Měli byste si ji dopřát v den, kdy víte, že ostatní položky budou málo tučné. Když si dáte například k obědu na sucho pečené brambory, k nim v páře uvařenou brokolici a přírodní krůtí steak, bude 1-2 lžičky tatarky přesně tím, co dodá lehce nudnému pokrmu příjemný akcent.
Nejlepším využitím je lžička tatarky smíchaná s bílým jogurtem, kterou použijete do salátu. Třeba květákový salát s vejcem, který chutná jako bramborový, využívá kombinaci majolky s jogurtem. Tatarka smíchaná s jogurtem bude ještě výraznější – recept
S potravinami tohoto typu je snadné překročit přiměřenou dávku. To znamená, že je jejich množství lepší raději neodhadovat, ale přesně měřit (vážit).