Pro hubnutí jsou nejvýhodnější konzervované ryby ve vlastní šťávě. Například tuňák může mít až 24 g bílkovin na 100 g, přitom jen 450 kJ a 1 g tuku. Ne každému chuťově vyhovuje, ale je nutno ocenit, že s přípravou nemáte vůbec žádnou práci a že i v takhle malém množství tuků bývá slušně vysoký obsah omega-3 nenasycených kyselin. Pokud kupujete menší konzervu s tuňákem, podívejte se vždy, kolik v ní najdete čistého masa. Kdybyste si chtěli dát například tuňáka do salátu k večeři, měli byste mít aspoň 80 g masa. Pokud by byla konzerva menší, museli byste chybějící proteiny doplnit třeba vajíčkem nebo kouskem mozzarelly nebo parmazánu. Velký pozor hlavně na hotové saláty, třeba tuňáka se zeleninou a kuskusem apod., kde je ve 100 gramech jen 10 g bílkovin, zato 1000 kJ a 15 g tuků.
Tuňáka v oleji samozřejmě použít můžete, když necháte okapat přebytečný olej a budete počítat s tím, že ostatní suroviny ve stejný den zvolíte méně tučné. Faktem je, 24 gramů čistých bílkovin z podobných konzerv dostanete.
Nejvyšší energetickou hodnotu a nejvyšší obsah tuku (27 – 28 g tuků/100 g) mají filety z lososa a z makrely. O něco méně tuku mívají sardinky (25 g tuků/100 g).
I ty nejtučnější ryby pro vás budou díky omega- 3 kyselinám příznivější než uzeniny. Jen je potřeba všechno započítat do celodenní bilance.
Čtěte také:
Které ryby jsou zdravé a kolik jich mám jíst ?